Visualització de contingut web

Compromís 69 - Aprovació d'un Pla de Garantia Social i Ocupació Digna que atenga els col·lectius especialment vulnerables

Per a millorar la qualitat en l'ocupació i lluitar contra l'explotació laboral, aprovarem un Pla de Garantia Social i Ocupació Digna de la Comunitat Valenciana, que atenga els col·lectius especialment vulnerables, com a joves, dones, aturats de llarga duració i majors de 50 anys, així com en sectors altament precaritzats, com kellys, aparadoras i riders. Serà un programa participat pels agents socials. Els objectius a atacar amb aquest pla són:

 • El frau en els contractes temporals.
 • L'abús de la contractació a temps parcial.
 • La desigualtat de salaris, especialment en les treballadores.
 • La lluita contra l'economia submergida.
 • L'abús dels falsos becaris.
 • La lluita contra la sinistralitat laboral.

Visualització de contingut web

Iniciativa: Reforçar l’activitat d’inspecció, informació i prevenció per a la millora de les condicions laborals

 • Departament impulsor: 08 Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
 • Estat:

  Assolida

 • Actuacions desenvolupades per a portar-la a terme:

Actuació 1

Conveni entre el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i la Generalitat

La Programació Territorial per objectius de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de la Comunitat Valenciana ha intensificat l'activitat inspectora per a lluitar contra l'economia irregular, la regularització dels treballadors i treballadores que es troben sota la figura del "fals autònom" i la lluita contra els abusos en la contractació a temps parcial. Així mateix, va dur a terme una campanya de vigilància i control de les condicions de treball dels treballadors i treballadores de plataformes digitals. La col·laboració de la Policia Autonòmica de la Generalitat amb la Inspecció de Treball ha permés multiplicar el nombre d'actuacions específiques contra l'explotació laboral.

Per a garantir el coneixement dels drets de les persones treballadores dels sectors més precaritzats, s'han elaborat i difòs en xarxes socials i premsa les recomanacions i informació sobre els seus drets bàsics i com reclamar-los, així com un codi de bones pràctiques per a un treball digne en les plataformes digitals, com es va fer en el cas de les cambreres de pis del sector hoteler.

Assolida

Actuació 2

Pla anual d'actuació contra la sinistralitat laboral

S'ha realitzat un seguiment periòdic de les condicions de treball, especialment de caràcter ergonòmic associades al lloc de treball de cambrera de pis del sector hoteler i s'han proposat mesures per a millorar-les, perquè aquestes siguen segures i s'eviten malalties físiques i psicològiques. Després del Pla de 2021, es va requerir a les empreses un tràmit específic, (Trastorns Múscul Esquelètics - TME), amb el qual una vegada recopilades totes les dades, es realitzarà un estudi específic sobre l'impacte d'aquest factor de risc i la gestió per a minimitzar-lo per les empreses.

Assolida

Òrgan responsable

INVASSAT/Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral