Affichage de contenus web

Compromís 116 - Foment de la gestió coordinada de serveis en les entitats locals i lluita contra la despoblació. Impuls de la llei de comarcalització valenciana

Administració local: impulsarem la llei de comarcalització valenciana per dotar d'oficialitat i estructura a les comarques, promoure la vertebració del territori i impulsar la descentralització política i administrativa. Així mateix es promourà l'agrupació d'entitats locals per a la gestió de serveis coordinats, treballant per una administració més pròxima i eficient. Així mateix la Generalitat garantirà que els fons econòmics destinats a les administracions locals es regisquen per criteris d'igualtat, territorialitat, idoneïtat i necessitat, atenint-se a la diversitat de realitats existents al llarg del nostre territori. Dotarem de majors recursos als municipis amb risc de despoblació i posarem en marxa un pla de sanejament de les hisendes locals dels municipis en estat d'intervenció econòmica.

Affichage de contenus web

Iniciativa: Desenvolupament de l'Agenda Valenciana Antidespoblament

  • rendicio.departamento: 01 Presidència de la Generalitat
  • rendicio.estat:

    Assolida

  • rendicio.actuacions:

Actuació 1

Desenvolupament de la Direcció General de l'Agenda Valenciana Antidespoblament com a òrgan d'impuls de polítiques transversals davant el repte demogràfic i la lluita contra la pèrdua de població

S'ha creat nous òrgans: una nova direcció general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament amb seu a Castelló i una Comissió Interdepartamental de lluita contra el despoblament, que té com a finalitat avaluar el grau d'implantació de les accions del Pla estratègic Avant 2020-2030.

S'ha coordinat amb la resta de les conselleries mesures de prevenció del despoblament (en matèries com medi ambient, ramaderia, escoles, transport escolar, camins rurals, consultoris mèdics, xarxa internet, etc), i s'han signat, entre altres, acords amb LABORA, Conselleria d'habitatge i IVAJ per a estendre serveis als municipis d'interior.

S'ha participat en activitats culturals, com ara, ERASMUS ESCENA, GIRA AVANT, i en activitats esportives de muntanya.

S'ha creat el Fòrum municipis de l'interior, amb alcaldes i alcaldeses, i representants de mancomunitats, FMVP i diputacions, i s'ha signat un conveni amb la FVMP.

S'han fet reunions de coordinació amb el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic per facilitar la coordinació d'actuacions conjuntes a través de la participació en les conferencies sectorial de repte demogràfic. Acció que forma part del Pla de recuperació, transformació i resiliència del govern.

Asolida

Actuació 2

Càtedra AVANT

Conveni de coordinació amb la Càtedra AVANT, formada per les universitats públiques valencianes: UV-Estudi General, la UPV, la UJI, la UHM i la UA (convenis anuals).

La Càtedra organitza amb la Direcció General de l'Agenda Valenciana Antidespoblament un cicle de jornades amb temàtica sectorial, en els pobles Avant.

En el curs 2021/22 s'organitzaren 6 jornades Llutxent -innovació-; Sant Mateu – ramaderia-; Xera – agricultura-; Montanejos – turisme; Beniarrés - educació i; Fageca – habitatge.

Per al curs 2022/2023 hi ha plantejades 4 jornades més: Quesa- dona rural; Vilafranca-industria; Gorga-Joventut; Begís- medi ambient.

Ja s'estan programant les jornades del curs 2023/2024.

Càtedra Avant

Assolida

Actuació 3

Pla contra l'exclusió financera (caixers automàtics)

Consisteix en la instal·lació de caixers automàtics en els municipis que pateixen l'exclusió financera derivada que les entitats bancàries hagen deixat d'operar a l'interior del territori valencià.

Des de 2022 fins a febrer 2023, la Generalitat ha instal·lat 141 caixers en 130 poblacions de la Comunitat Valenciana que no tenien servei bancari i ha tret de l'exclusió financera quasi 73.000 persones que no disposaven d'aquest servei essencial.

Per províncies, la iniciativa ha beneficiat més de 13.000 persones a Castelló amb la instal·lació de 54 caixers; més de 48.000 a la província de València amb la posada en marxa de 65 caixers, així com prop de 12.000 persones a Alacant, amb 22 caixers. La Generalitat ha destinat a aquest programa un total de 8 milions €.

Relació poblacions amb caixers automàtics

Assolida

Actuació 4

Distribució i seguiment del Fons de Cooperació Municipal per a lluita contra el despoblament

El Fons de Cooperació Municipal per a lluita contra el despoblament és un instrument de cobertura econòmica que permet dotar, als municipis de l'Agenda Avant, de recursos suficients perquè el fenomen de la despoblació no pose en risc la seua suficiència financera i puguen disposar de la dotació econòmica adequada per a la prestació dels serveis locals i implementar les mesures necessàries contra el despoblament.

Distribució i seguiment del segon Fons de Cooperació contra el despoblament, 3 M€ per als 178 pobles.

En 2022 s'eleva a 4 M €.

En 2023 s'eleva a 4,4 M €.

S'ha modificat la regulació del Fons, donant cabuda als pobles de menys de 300 habitants. S'ha incrementat en 26 municipis el nombre de beneficiaris respecte a 2020, passant de 154 a 180 pobles. En 2022 s'han beneficiat 178 pobles.

Per a 2023 està previst executar el fons al voltant del més de maig quan es faciliten les dades estadístiques del padró de 2022.

Decret regulació Fons

Resolució distribució ajudes Fons Despoblació 2022 (DOGV, 25/07/2022)

Assolida

Actuació 5

Estratègia Avant 20-30 – Pla Estratègic Valencià antidespoblament

L'Estratègia AVANT es divideix en cinc línies estratègiques d'àmbit econòmic, mediambiental, social, cultural i de governança política. Estan previstes 336 iniciatives. Aquestes mesures beneficien directament més de 83.000 persones de 178 municipis de la Comunitat. Es va presentar en 2021.

web Estratègia Avant 20-30

Seguiment 2022. Segons l'informe, elaborat per la Càtedra AVANT, 182 de les 336 iniciatives previstes contra el despoblament en un interval de deu anys ja estan en marxa, "amb programes que comprenen totes les àrees d'actuació, en tot el territori en risc".

presentació resultats Exercici 2022. Estratègia Avant 20-30

Assolida

Actuació 6

Conveni amb la FVMP per al desenvolupament de programes al territori, ajudes, assessorament i col·laboració en matèria de despoblament

S'han posat en marxa els següents programes:

REVIU (70 persones instal·lades al s pobles de l'AVANT)

ITINERANT (totes les comarques despoblades, més de 100 professionals)

ADLS AL TERRITORI (dona servei a 282 municipis, menors de 1500 hab.)

CIUTADANIA DIGITAL (més de 100 cursos anuals, més de 1000 alumnes)

ACÍ SOM PRESENTS (programa en desenvolupament per a sensibilització de la població juvenil).

Suport a les activitats de la RUTA 99 (Matinal motera, Marxa senderisme, concursos de fotografia, mostra d'artesans, concurs d'art urbà, etc.).

Conveni amb FVMP, 12 de maig de 2021

Assolida

Actuació 7

Línia de suport a municipis en risc de despoblament que s'hagen adherit a la Xarxa Punts Nets AVANT

L'objectiu d'aquesta línia pressupostària es impulsar l'activitat econòmica, mediambiental i turística. La Xarxa facilitarà la mobilitat, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, de les autocaravanes i estarà dirigida principalment a municipis de la Agenda AVANT. El Ministeri competent en repte demogràfic ha donat suport a aquest projecte singular amb subvencions per als anys 2022 i 2023.

S'han instal·lat 6 Punts Nets en 2021 i 30 més en 2022. En total la Xarxa de Punts Nets AVANT compta amb 36 Punts a tota la Comunitat, a finals de 2022. Per a 2023 està prevista una nova convocatòria per ampliar la Xarxa.

Bases reguladores de les subvencions destinades a la promoció i foment de la xarxa de Punts Nets AVANT en els municipis en risc de despoblament en l'àmbit de la Comunitat Valenciana:

Decret 27/2021 bases reguladores Punts nets AVANT

Concessió ajudes 2022 xarxa Punts Nets AVANT

Resolució 7/07/2022 concessió ajudes Punts Nets AVANT 2022

Resolució 15/09/2022 de modificació de la Resolució 7/07/2022 de concessió ajudes Punt Nets AVANT

Assolida

Actuació 8

Recuperació de Boscos i millora de la gestió forestal

L'objectiu d'aquestes ajudes es fomentar la gestió forestal sostenible en els municipis de l'Agenda AVANT. Aquestes ajudes van dirigides als ajuntaments per a inversions i manteniment en la seua massa forestal.

Bases reguladores de les subvencions destinades a donar suport, en els municipis de l'agenda AVANT, a la realització d'activitats de manteniment, recuperació i reforestació dels boscos mediterranis dels seus termes municipals.

Decret 28/2021, bases reguladores recuperació boscos municipis AVANT

Concessió ajudes 2022 recuperació boscos 2022

Resolució 24/10/2022 subvencions recuperació boscos municipis AVANT

Resultats:

Dues línies de subvenció als ajuntaments de 200.000 i 400.000 €. 28 projectes en 2021.

En 2022 aquesta convocatòria ha arribat a 40 projectes en 35 municipis.

Per a 2023 la convocatòria està prevista que augmenten el pressupost de les dues línies fins 250.000 € i 950.000 €, respectivament.

Assolida

Actuació 9

Programa d'impuls al turisme de l'interior de la Comunitat Valenciana. RUTA 99

Aquest programa té com a objectiu donar visibilitat i reactivar l'activitat social i econòmica dels pobles més menuts de la Comunitat, els pobles de menys de 100 habitants.

RUTA 99: 24 pobles de menys de 100 habitants. Presentada el 18/01/2022.

Accions de promoció de la ruta: Difusió en xarxes socials, concurs de murals, matinal motera, APP per a visitants, etc.

Gymkana turística. Aplicació per al mòbil per a jugar desxifrant reptes. En aquests moments hi ha 4 pobles que gaudeixen d'aquest recurs turístic (Castell de Cabres, Tollos, Villores i Sempere), i per a 2023 estan previstos 4 pobles mes.

Trobada d'Escoles de Musica front al despoblament a Benissuera i Sempere. Per aquest any estan previstes 2 trobades mes, una als pobles de Castelló i l'altra als d'Alacant.

Exposició d'imatges dels pobles de la Ruta 99 en el Museu Príncep Felip, de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, del 26 de desembre de 2022 al 28 de febrer de 2023.

Ruta 99 AVANT

Assolida

Actuació 10

Foment d'activitats de captació de nous residents

Aquestes ajudes, destinades als municipis de l'Agenda Avant, s'han fet ressò de la sol·licitud per part de la ciutadania en el procés de participació ciutadana anomenat de "pressupostos participatius". Estan dirigides a finançar les despeses corrents que realitzen les entitats beneficiàries, per raó de les activitats de foment i de difusió del municipi, a fi de captar noves persones residents.

Bases reguladores de les subvencions destinades a donar suport a la realització d'activitats lligades a la captació de noves persones residents, en els municipis beneficiaris de la línia específica del Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra el Despoblament dels Municipis de la Comunitat Valenciana

Decret 16/2022 bases reguladores noves residents municipis AVANT

Actuacions

Subvencions destinades a donar suport a la realització d'activitats lligades a la captació de nous residents en els municipis beneficiaris de la línia específica del Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el despoblament.

Ajudes 2022: 120.000 €. S'han beneficiat 48 municipis. Per a 2023 està prevista la convocatòria amb una dotació econòmica de 250.000 €.

Resolució d'11/07/2022 convocatòria subvencions captació nous residents municipis AVANT

Resolució de 21/07/2022 d'assignació línea específica FCM captació nous residents

Assolida

Actuació 11

Línies de crèdit per l'emprenedoria rural

Aquestes ajudes es destinen a les empreses i persones treballadores autònomes que desenvolupen projectes empresarials per a l'impuls i el creixement econòmic en els municipis de l'agenda AVANT. Aquests beneficiaris hauran de tindre establiment o sucursal de producció o de desenvolupament de l'activitat en la Comunitat Valenciana. L'ajuda es concretarà en l'abaratiment dels costos de la inversió, en resultar bonificada el finançament atorgat per l'Institut per a l'execució dels projectes que es plantegen.

Conveni amb l'Institut Valencià de Finances (IVF) sobre línies de crèdit per l'emprenedoria rural, per als 178 municipis en risc de despoblament (fins a 500.000 euros). Nova línia de crèdit per a 2022 de 150.000 € que aportarà la Direcció General de l'Agenda Valenciana Antidespoblament a l'IVF per a llançar ajudes a interès 0% a les iniciatives empresarials.

Per a l'any 2023 s'ha renovat la línia amb el mateix pressupost.

Assolida

Òrgan responsable

Direcció General de l'Agenda Valenciana Antidespoblament